Organisk Kemi

Husk- noget er kun organisk hvis der er Carbon i!


Alkaner, Alkener, Alkyner...


En alkan er en sammensætning af kul og hydrogen. Dem kan man også kalde kulbrinter og Carbonhydrider - hvis man skal være ekstra fin på den ;D
Det virker super indviklet- men man skal bare lige forstå sammenhængen!

Alkaner = enkelt bindinger
Alkener = dobbelt bindinger
Alkyner = tribbelt bindinger

Måden du kan huske det på er:
I enkelt bindinger står det altid med A.
I dobbelt bindinger står det altid med E.
I tribbelt bindinger står det altid med Y.

Disse bogstaver har jeg også makeret ovenover.

**
For at kunne lære at navngive og bygge forskellige alkaner/alkener/alkyner er det vigtigt at kunne tælle på græsk. Græsk er nemlig fysikkens sprog! Så tag lige et kig på tallene nedenunder. Det ville være smartest at lære dem uden ad ;)

1 til 10 på græsk:


  1. Metha
  2. Etha 
  3. Propa
  4. Buta
  5. Penta
  6. Hexa
  7. Hepta
  8. Okta
  9. Nona
  10. Deka
Godt så!

Tællingen bruger man til at fortælle hvor mange C'er (Carbon) der er i sammensætningen. Dvs. Hvis der er 3 C'er skal man bruge propa, hvis der er 7 er det hepta osv. 
     Udover det, skal man også fortælle hvor mange bindinger der er? Lad os lade som om, der er 2 C'er i denne sammensætning. Det vil sige, at den indtil videre hedder Etha. Dette er hvad den ville hedde hvis den havde Enkelt- dobbelt- og trippelt bindinger;

Enkelt: Ethan (Når det er en sammensætning bliver der altid sat et "N" på til sidst, så det ikke forveksles mellem tallet og sammensætningen. Bid mærke i at Ethan stadig står med "A" da det endnu er enkelt binding.)

Dobbelt: Ethen (Som jeg også skrev ovenover - kommer der altid "N" på. Samme gælder for dobbelt og trippelt bindinger. Denne gang staves det dog med "E" i "ethen". Dette er måden man genkender en alkene.)

Trippelt: Ethyn (her gælder de samme regler som i de andre. Bortset fra, at denne sammensætning staves med "Y" i stedet for "A" eller "E" da det er en alkyne.)

Husk at der hele tiden er det samme antal C'ere, men at det er hvor mange bindinger der demonstreres. 

Alle disse sammensætninger ville blive tegnet således:


Forestil dig et molekyle-byggesæt. C er sort. Alle de sorte har 4 huller. Alle disse huller skal udfyldes. Hvis det er enkelt binding, skal der tilsættes 3 H'er, fordi kun ET af dem bliver fyldt (bindingen med det andet C). Hvis der er dobbelt binding, skal der kun tilsættes 2 H'er, og kun 1 H skal tilsættes i trippelt binding. På den måde bliver alle C'ets huller altid fyldt ud. 


Alkoholer

I disse sammensætninger tilsættes der et O (oxygen)- molekyle i stedet for et af H'erne(hydrogen). O'er har 2 huller der skal udfyldes. Der kommer derfor et H på O'et. Så snart der er et 'OH' molekyle på enten en alkane/alkene/alkyne, kommer der -ol bagpå dens navn. F.eks. Ethanol, Ethenol eller Ethynol. 

Hvis der derimod er flere OH molekyler på, skal man sætte tal ind for at sige hvor molekylerne sidder henne. F.eks Butan-2,4-diol. Så sidder der et oxygen molekyle på både nr. 2 og 4 Carbon molekyle. Et andet eksempel kunne være Butan-2,3,4-triol. Her ville der så sidde alkohol molekyler på både andet, tredje og fjerde Carbon molekyle. 

Hvis der kun er 1 alkohol molekyle tilsættes -ol
Hvis der er 2 -------------------------- tilsættes -diol
Hvis der er 3 -------------------------- tilsættes -triol
Mine eksempler med Butan er herunder, samt et andet alkohol

Ethenol

Ekstra led

Nogle gange kommer der ekstra led på sammen sætningerne. Så kommer der tal aller først i navnet. 

Et led består af endnu et Carbon molekyle.

Et eksempel kunne være 2-methyl-propan. Her hiver vi det græske talsystem frem igen! På græsk står der på en måde 2-1-3. Det vil sige at der på nr 2 er 1 ekstra led på de i alt 3 Carbon molekyler. 

Så..
Det først tal (det kan også være flere) angiver hvilke(t) C der er et ekstra led på. Det første græske tal angiver hvor mange led. Det sidste græske tal siger hvilken alkan vi har med at gøre. Det er det samme som vi lærte aller øverst. 

Et eksempel:
Man kan også sætte led og alkoholer sammen - hvis du føler dig sikker nok i det ;)

Her er et lille eksempel på en sammensætning der hedder 2-methyl-hexan-4,5-diol:
Det var alt for idag! 
XX

Destillation

Alkohol er opblandet. Formålet med dette forsøg er derfor at adskille det rene alkohol fra resten. I slutningen skulle vi gerne have ren ethanol i reagensglasset. Om vi har opnået det, kan vi tjekke til sidst. Det skal du bruge:
  • 1 reagensglas
  • Bundselbrænder
  • 1 bægerglas
  • Nivaubord
  • Stativ (består af stativ, stativfod, muffe og stativklemme)
  • Pimpsten
  • Rund kolbe
  • Prop med 2 huller
  • Vinkel-glas-rør
  • Termometer
  • Porcelænskål
  • Tændstikker
  • Rødvin (eller andet alkohol)



Fremgangsmåde:

  1. Sæt tingene op som på billedet. 
  2. Kolben skal fyldes ca. 1/3 op med rødvin. Tilsæt 1 tsk. pimpsten. Bægerglasset skal fyldes med vand og med 1 enkelt isterning. 
  3. Husk at hæve nivaubordet tilstrækkeligt. 
  4. Tænd for bundselbrænderen. Lad ikke temperaturen komme over 78 grader. I løbet af denne process skulle du gerne have skilt alkoholen fra resten af opblandingsstofferne. 
  5. Ethanolen hældes op i porcelænsskål. 
  6. Sæt ild til ethanolen, og vent til den brænder ud. På denne måde beviser du at det er en alkohol.



Teori: Ethanol er et brandbart alkohol med et kogepunkt på 78 grader. Det består af 2 carbon atomer, heraf: Etha. Et H er skiftet ud med et O i formlen, derfor kaldet det et alkohol. Ved hjælp af viden om alkoholets kogepunkt, kan vi skille stofferne fra hinanden ordenligt. Havde vi ikke vidst hvad kogepunktet var, havde noget af vandet måske fordampet med. 

Destillation går ud på at skille tingene ad. På en måde kan forsøget sammenlignes med forsøget: Elektrolyse af Vand. Her skille vi bare H2O fra hinanden. En god destillation skal foregå langsomt. Man skal være nænsom i forhold til temperaturen. En fejlkilde i dette forsøg kunne være hvis temperaturen bliver for høj. Bliver den for høj, risikerer du at noget af vandet i vinen også fordamper. Så er det ikke ren alkohol. Hvis alkoholet ikke ville brænde i slutningen er det nok af denne grund. Vores resultat var lige som det skulle være. Vores alkohol brændte og alt fungerede. 
(Lidt dårlig kvali.. )

OBS! pas på med termometret. Det kan være utrolig svært at få ud af proppen efter forsøget. 

XX


Sammelign alkoholer

I dette forsøg har vi sammenlignet de forskellige alkoholer og hvordan de reagerer i forskellige situationer og under forskellige forhold. 
Du skal bruge disse 4 alkoholer: Methanol, 1-butanol, 2-methyl-2-propanol og 1-pentanol. 


Det skal du bruge: (til alle forsøgene)
  • Du skal ikke bruge nogle materialer til Første forsøg.
  • —2—
  • platik pipetter
  • —3—
  • Reagensglas stativ
  • 8 reagensglas
  • Rensebenzin
  • —4—
  • Bundselbrænder
  • Trefod
  • 1 bægerglas
  • 1 reagensglas
  • Termometer
  • —5—
  • Vægt
  • 10 ml. måleglas

Lad os tage det fra en ende af!

  1. I første forsøg skal du finde ud af hvad de forskellige alkoholer lugter af. du skal ikke lugte direkte til dem, da det kan være skadeligt for hjernen. Måden du skal gøre det på er via “viftemetoden”. Du skal bare vifte lugten op, uden at lugte direkte til alkoholen. Dog skal du være tæt nok på, ellers kan du jo ikke lugte noget! 
  2. I fordampningsforsøget skal du putte bare en enkelt dråbe på bordet og tage tid på hvor lang tid det tager for den at fordampe. Hvis det tager over 10 minutter, kan du bare skrive det. 
  3. Fyld 4 af reagensglassene med vand og de resterende 4 med rensebenzin. Lidt af hver slags alkohol skal hældes både i et reagensglas med vand og med benzin. Er de blandbare med vand? med rensebenzin? 
  4. Sæt trefoden over bundselbrænderen, og åben for ilden. Hæld ca. 2 cm. alkohol op i reagensglasset. Der skal være 200 ml. vand i bægerglasset. Put termometret ned i reagensglasset. Du skal holde godt øje! For så snart alkoholen koger, skal du se hvilken temperatur det er. Noter kogepunktet. 
  5. Du sætter det tomme måleglas oven på vægten. Tænd først derefter. Hvis du tænder inden vejer den også glasset. Fyld glasset op med 10 ml. Alkohol. Skriv resultatet ned. Vi har divideret resultatet ned, så vi har vægten pr. ml, i stedet for vægten pr. 10 ml.
Mine resultater skrev jeg ind i et lille skema:
For at gøre billedet større, klikker du blot på det.

Alkohol i hverdagen

Man bruger alkohol oftere end man tror. De fleste tænker at alkohol kun er i en slags drikkevarer eller cocktails. Hvis du troede det, kan du godt tro om igen! Alkohol bruges nemlig også til sådan noget som rengøring! Det kan være både rengøring af ting hjemme i huset eller rengøring af dit knæ, efter du har slået dig. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar