Kemisk analyse
I dag skal vi teste 3 forskellige analyseprøver. Vi ved ikke hvad det er for nogle væsker der er i flaskerne. Det kan vi dog finde ud af ved at bruge disse 5 prøver nedenunder.
- pH (syrer, base, salt)
- Cloridprøve: AgNO3 —> Hvidt bundfald
- Sulfatprøve: BaCl2 —> Hvidt bundfald
- Nitratprøve: Nitron —> Hvidt bundfald
- Flammefarve
![]() |
Resultater (Hvis du klikker på billedet, bliver det større) |
Da pH-værdien i ukendt væske 2 og 3 er tættere på neutral, bliver vi nødt til at undersøge videre.
‘Ukendt væske nummer 2’ reagerede på sølvnitrat. Derfor ved vi nu, at der er Chlorid i væsken. Vi prøvede selvfølgelig også med sulfat og nitrat, dog uden held. Til sidst fandt vi flammefarven, som viste grøn. Ovenover har jeg sat et smart skema ind, som fortæller hvilke flammefarver metallerne har. Grøn er kobbers flammefarve. Vi ved nu at den ukendte væske er CuCl, også kaldet kobberchlorid.
Nummer 3 reagerede på samme måde som nummer 2, bortset fra at flammefarven var gul. Gul er Natriums flammefarve. Saltet bliver derfor til NaCl (natriumchlorid) i stedet for CuCl (kobberchlorid). NaCl kendes også som køkkensalt.
Hvis man skulle være i tvivl om hvordan flammefarve skulle se ud, har jeg taget et billede af den grønne flammefarve fra vores forsøg.
Mg i syre
Det skal du bruge:
- Magnesiumbånd
- En vilkårlig syre
- Reagensglasstativ
- 1 Reagensglas
- Plastpipette
- Tændstikker
Fremgangsmåde:
- Hæld et par mL syre op i et reagensglas
- Tag et 2 cm langt stykke Mg-bånd, og put det ned i reagensglasset med syre. Båndet vil nu begynde at ætse, og der vil derfor komme bobler. Hold fingeren over reagensglasset så gassen bliver fanget.
- Den gas der stiger op er Brint. Vi kan dog ikke se den. Måden, vi påviser vores påstand på, er derfor, ved at tænde en tændstik og sætte den ned i reagensglasset. Hvis der er samlet nok H2 i reagensglasset, siger det er højt “POP”.
Vi har valgt saltsyre. Derfor ser reaktionsligningen således ud:
Ingen kommentarer:
Send en kommentar